Τζέημς Πάρις (Δημήτρης Παρασχάκης), 1921 – 26 Μαΐου 1982

https://galanoleykoblog.files.wordpress.com/2017/05/cf84ceb6ceadceb7cebccf82-cf80ceaccf81ceb9cf82.jpg?w=640Ο Τζέιμς Πάρις (στα αγγλικά: James Paris) ήταν παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών.

Γεννήθηκε το 1921 στο χωριό Βατούσσα της Μυτιλήνης, σπούδασε στην Γεωπονική Σχολή της Θεσσαλονίκης και στο Γεωργικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Βηρυτού στο Λίβανο.

Το 1948 μετανάστευσε στην Αμερική, και στα πρώτα χρόνια παραμονής του στις ΗΠΑ σπούδασε στην Σχολή Κινηματογράφου της 20th Century Fox, πήρε την αμερικανική υπηκοότητα και έγινε διευθυντής του τμήματος της διαφήμισης της United Artists (1948-1952).

Αφού συνεργάστηκε ως διευθυντής παραγωγής σε ταινίες της 20th Century Fox, στα τέλη της δεκαετίας του ’50 επέστρεψε στην Ελλάδα, δίνοντας μια νέα πνοή στις κινηματογραφικές παραγωγές. Μέσα σε μια περίπου δεκαετία, υπήρξε παραγωγός σε 54 ελληνικές ταινίες, πολλές από τις οποίες διακρίθηκαν στα εισιτήρια, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (5 Βραβεία Καλύτερης Ταινίας). Η πρώτη του ταινία ήταν η Εταιρία θαυμάτων (1963) του Στέφανου Στρατηγού. Ο Τζέιμς Πάρις, ο παραγωγός χάρη στον οποίο η έννοια της «υπερπαραγωγής» έγινε γνωστή στον ελληνικό κινηματογραφικό χώρο, πέθανε το 1982 σε ηλικία 61 ετών.

Φιλμογραφία

28 Οκτωβρίου ώρα 5.30 1971
Άγιος Νεκτάριος ο προστάτης των φτωχών 1969
Έρωτας δίχως σύνορα 1970
Έρωτες στη Λέσβο 1967
Όχι κύριε Τζόνσον 1965
Αντιγόνη (1961) 1961
Ανώμαλο φορτίο 1977
Για μια χούφτα τουρίστριες 1971
Διχασμός 1965
Διωγμός 1964
Δώστε τα χέρια 1971
Επικίνδυνη νύχτα 1976
Εταιρία θαυμάτων 1962
Η γυναικοκρατία (1973) 1973
Η δαιμονισμένη 1975
Η μοίρα ενός αθώου 1965
Ιπποκράτης και Δημοκρατία 1972
Κατηγορώ το κορμί μου 1969
Καυτή εκδίκηση 1969
Κραυγές στον άνεμο 1979
Κρουαζιέρα του τρόμου 1978
Λεσβιακός Αύγουστος 1974
Μικαέλα, ο γλυκός πειρασμός 1975
Μπουμ ταρατατζούμ 1972
Ο 13ος 1967
Ο αδελφός Άννα 1963
Ο γιός μου ο Στέφανος 1974
Ο λιποτάκτης (1970) 1970
Ο μέτοικος 1975
Ο προδότης πρέπει να πεθάνη 1970
Ο τελευταίος των κομιτατζήδων 1970
ΟΧΙ 1969
Οι Σουλιώτες 1972
Οι σατανάδες της νύχτας 1972
Οι τελευταίοι του Ρούπελ 1971
Οκέι φίλε 1974
Ολοκαύτωμα 1971
Παπαφλέσσας 1971
Πολεμισταί της ειρήνης 1973
Σεξομανία 1974
Στα δίχτυα της αράχνης (1973) 1973
Στα δίχτυα του τρόμου (1975) 1975
Στα σύνορα της προδοσίας 1968
Στη μάχη της Κρήτης 1970
Τα 201 καναρίνια 1964
Το πιο λαμπρό αστέρι 1967
Ως την τελευταία στιγμή 1972

Με πληροφορίες απο wikipedia

lesvospost

Advertisements
This entry was posted in ΑΦΙΕΡΩΜΑ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ. Bookmark the permalink.