Διεπιστημονική ὁμάδα γιά τήν διαχείρισι καί προστασία τῶν ἀρχαιοτήτων τοῦ Μετρό

Την συγκρότησή της, εξήγγειλε η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη

https://i1.wp.com/www.archaiologia.gr/wp-content/uploads/2013/02/Metro_Thessaloniki_evrimata.jpgΤην επικείμενη συγκρότηση διεπιστημονικής ομάδας για τη διαχείριση και προστασία των αρχαιοτήτων της πόλης μετά το πέρας των ανασκαφών για τη διάνοιξη του Μετρό, οι οποίες ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη στη διάρκεια εκδήλωσης στο πλαίσιο της 14ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης.

«Οι ανασκαφικές εργασίες ολοκληρώνονται σύντομα, το εμβληματικό των ευρημάτων οδήγησε σε μια εμβληματική τεχνική λύσης για τη συνύπαρξη αρχαίων και Μετρό. Για τη διαχείριση και προστασία των αρχαίων που προέκυψαν στα 31.000 τ.μ. των ανασκαφικών εργασιών, πρόκειται σύντομα να συγκροτηθεί διεπιστημονική ομάδα στην οποία θα εκπροσωπούνται ο Δήμος της πόλης, η εταιρεία Αττικό Μετρό και η αρχαιολογική υπηρεσία» τόνισε μεταξύ άλλων η κα Βλαζάκη σε εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Μετρό και πολιτισμός: τα υπόγεια ρεύματα μιας πόλης» και θέμα τη συμβολή των ανασκαφών του Μετρό στην ανάδειξη της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, αλλά και το Μετρό ως γενικότερο πολιτισμικό παράγοντα στη ζωή μιας πόλης.

«Ό,τι είναι παρελθόν είναι πρόλογος» τόνισε χαρακτηριστικά –επικαλούμενη τη σεξπιρική ρήση– η κα Βλαζάκη στην εισήγησή της, υπογραμμίζοντας πως «οι αρχαιότητες που βρέθηκαν στη διάρκεια των ανασκαφών του Μετρό αποτελούν τις υλικές μαρτυρίες ενός υπερτοπικού παλίμψηστου, την ανάδειξη του οποίου αναμένει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα».

Για «καθημερινό μπρα ντε φερ» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Αττικό μετρό ΑΕ, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, αναφερόμενος στην πολύχρονη «αντιπαλότητα» που αναπτύχθηκε μεταξύ των τεχνοκρατών και της αναγκαιότητας ολοκλήρωσης στα προκαθορισμένα χρονικά όρια του έργου, και της αρχαιολογικής υπηρεσίας που «πίεζε» για τη διάσωση in situ και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων.

Για αμιγώς πολιτικά κίνητρα τα οποία διαμόρφωσαν παλαιότερα, αντιπαλότητες προβάλλοντας το δίλημμα «ή αρχαία ή Μετρό» –και το οποίο τελικά αντιμετωπίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο– μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ενώ στην ίδια εκδήλωση, εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, η αρχαιολόγος Τάνια Πρωτοψάλτη έκανε –με σχετική προβολή– εντυπωσιακή παρουσίαση των ανασκαφών και των ευρημάτων που εντοπίστηκαν στη διάρκειά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Β.Χ.)

archaiologia

About ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΕΝΕΕΥΣ

*...ἡ καλουμένη Τενέα. οἱ δὲ ἄνθρωποί φασιν οἱ ταύτῃ Τρῶες εἶναι, αἰχμάλωτοι δὲ ὑπὸ Ἑλλήνων ἐκ Τενέδου γενόμενοι...*
This entry was posted in ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Μ.Μ.Μ., ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Bookmark the permalink.