Εὐρωπαϊκή διάκρισις γιά τό Ἀρχαιολογικό Μουσεῖο Ἡρακλείου

https://galanoleykoblog.files.wordpress.com/2017/05/cc3da-mouseio_hrakleiou.jpg?w=600&h=413

Η Προϊσταμένη του Αρχαιολ. Μουσείου Ηρακλείου Στέλα Μανδαλάκη (κέντρο), μαζί με τους αρχαιολόγους Γ. Φλούδα και Δευκαλίωνα Μανιδάκη

Σημαντική τιμητική διάκριση στον ετήσιο διαγωνισμό του ευρωπαϊκού οργανισμού European Museum Forum (EMF), που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, απέσπασε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

https://galanoleykoblog.files.wordpress.com/2017/05/9b123-mouseio_hrakleiou2.jpg?w=600&h=375

Ταφικά εὑρήματα

Ανακοινώθηκε η βράβευση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου με τιμητική διάκριση (EMYA European Museum of the Year Special Commendation) στον ετήσιο διαγωνισμό του ευρωπαϊκού οργανισμού European Museum Forum (EMF) που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας στο διάστημα 3-6 Μαΐου 2017.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου διαγωνισμού επιβραβεύονται τα ευρωπαϊκά Μουσεία που επιδεικνύουν υψηλό επαγγελματισμό και αριστεία στη βιωματική παρουσίαση των Συλλογών τους, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας. Επιβραβεύονται επίσης αυτά που διευρύνουν το κοινό τους μέσα από ποικίλες εξωστρεφείς δράσεις, οι οποίες προωθούν τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και το γενικότερο όφελος της κοινωνίας.

https://galanoleykoblog.files.wordpress.com/2017/05/b6b99-mouseio_hrakleiou3.jpg?w=598&h=374

Συλλογή γλυπτῶν

Οι κριτές εκτίμησαν την κομβική σημασία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου για την παρουσίαση της αρχαίας ιστορίας της Κρήτης μέσα από τη νέα μουσειολογική αφήγηση για τον Μινωΐκό πολιτισμό, η οποία διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του έργου της Επανέκθεσης των Συλλογών, που ολοκληρώθηκε το 2015.

Ιδιαίτερα επαίνεσαν τις πρωτοβουλίες του Μουσείου για τη διάχυση της ιστορικής γνώσης σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες μέσα από καινοτόμες δραστηριότητες. «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου», σημείωσαν, «εξελίχθηκε σε σπουδαία κοινωνική και πολιτισμική επένδυση για την Κρήτη, η οποία επηρεάζει την οικονομία και τον τουρισμό, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα την τοπική κοινωνία να εμπεδώσει μια θετική πρόσληψη της επιστήμης και της κουλτούρας».

https://galanoleykoblog.files.wordpress.com/2017/05/3cccd-mouseio_hrakleiou4.jpg?w=600&h=375

Μινωϊκές τοιχογραφίες

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου προτάθηκε επίσης από τους κριτές του EMF μαζί με δύο ακόμα ευρωπαϊκά Μουσεία για το βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρόταση που υπογραμμίζει την ευρωπαϊκή διάσταση του Μινωικού πολιτισμού ο οποίος αναδεικνύεται με μοναδικό τρόπο στις αίθουσες του Μουσείου.

Πηγή: Ναυτεμπορική, iefimerida, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

anaskafi

About ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΕΝΕΕΥΣ

*...ἡ καλουμένη Τενέα. οἱ δὲ ἄνθρωποί φασιν οἱ ταύτῃ Τρῶες εἶναι, αἰχμάλωτοι δὲ ὑπὸ Ἑλλήνων ἐκ Τενέδου γενόμενοι...*
This entry was posted in ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ, ΚΡΗΤΗ, ΜΟΥΣΕΙΑ. Bookmark the permalink.