Ἰράκ: Φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ἀπελευθέρωσαν τήν ἀρχαία πόλι τῆς Χάτρα

https://galanoleykoblog.files.wordpress.com/2017/04/58138-xatra_irak.jpg?w=600&h=335

Παραστρατιωτικές ιρακινές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν την αρχαία πόλη της Χάτρα, ένα από τα τελευταία σημαντικά προπύργια του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, η οποία έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco.

Η πόλη βρίσκεται πολύ κοντά στη Μοσούλη, το κύριο προπύργιο της οργάνωσης στη χώρα, στην οποία ο ιρακινός στρατός μάχεται επί μήνες με τους τζιχαντιστές για την ανακατάληψη της.

«Μετά από σφοδρές μάχες με τον εχθρό απελευθερώσαμε την αρχαία πόλη Χάτρα, η οποία βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Μοσούλης» ανέφερε η παραστρατιωτική σιιτική οργάνωση Χασντ αλ Σαάμπι («Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης»).

Παράλληλα με την επιχείρηση του ιρακινού στρατού στη Μοσούλη, καταβάλλεται προσπάθεια για την ανακατάληψη της πόλης Ταλ Άφαρ, στα δυτικά, αλλά και τομέων στην έρημο που ελέγχει το ΙΚ, η οποία εκτείνεται μέχρι τα σύνορα με τη Συρία.

Τον Απρίλιο του 2015, μαχητές του ΙΚ έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο διακρίνονται να καταστρέφουν ανάγλυφα από τους τοίχους ενός κτιρίου της Χάτρα και να γκρεμίζουν αγάλματα, κάτι που πραγματοποίησαν με την ίδια σφοδρότητα και στην ιρακινή συμπρωτεύουσα. Η έκταση της καταστροφής ωστόσο παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη.

Σύμφωνα με την εκδοχή του σουνιτικού Ισλάμ που πρεσβεύει το ΙΚ, οι αρχαιότητες προωθούν την ειδωλολατρία, κάτι που ωστόσο δεν τους εμποδίζει να πωλούν αρχαία κειμήλια στη μαύρη αγορά, ώστε να χρηματοδοτούν τον αγώνα τους.

Η αρχαία πόλη χτίστηκε περί τον 2ο ή 3ο π.Χ. αιώνα. Την εποχή της αυτοκρατορίας των Πάρθων είχε εξελιχθεί σε σημαντικό θρησκευτικό και εμπορικό κέντρο. Στην πόλη υπήρχαν επιβλητικές οχυρώσεις αλλά και θαυμάσιοι ναοί που συνδύαζαν δυτικά και ανατολικά αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Πηγή: Καθημερινή, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

anaskafi

Advertisements

About ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΕΝΕΕΥΣ

*...ἡ καλουμένη Τενέα. οἱ δὲ ἄνθρωποί φασιν οἱ ταύτῃ Τρῶες εἶναι, αἰχμάλωτοι δὲ ὑπὸ Ἑλλήνων ἐκ Τενέδου γενόμενοι...*
This entry was posted in ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΙΡΑΚ. Bookmark the permalink.