Νίκος Ρίζος, 20 Απριλίου 1999

https://i1.wp.com/www.matia.gr/7/73/7307/images/1_3/01.jpgΟ Νίκος Ρίζος ήταν αναμφίβολα ένας από τους ανθρώπους που ονομάζουμε «ιερά τέρατα» του θεάτρου και του ελληνικού κινηματογράφου. Γεννήθηκε στην Άρτα το 1924. Σε ηλικία 22 ετών, το 1946, άφησε την γενέτειρα του και ήρθε στην Αθήνα με σκοπό να σπουδάσει στην Πάντειο. Όπως έχει πει ο ίδιος σε συνεντεύξεις του, η οικογένεια του ήταν φτωχή και έτσι ξεκίνησε για την Αθήνα με εκατό δραχμές στην τσέπη. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι στην πρωτεύουσα ήρθε ανεβασμένος στην καρότσα ενός φορτηγού που μετέφερε κρεμμύδια.
Εκείνα τα χρόνια, οι διάλογοι και τα νούμερα των ηθοποιών σε μια παράσταση, αντιγράφονταν με το χέρι από το πρωτότυπο του συγγραφέα. Οι άνθρωποι που έκαναν αυτήν την δουλειά λέγονταν αντιγραφείς. Αυτή ήταν η πρώτη δουλειά που έκανε ο μεγάλος μας κωμικός όταν ήρθε στην Αθήνα. Στην συνέχεια έκανε τον υποβολέα και τελικά ανέβηκε στο σανίδι, στο βαριετέ «Όασις».

https://i0.wp.com/www.matia.gr/7/73/7307/images/1_3/02.jpgΤην επίσημη πρεμιέρα του ως ηθοποιός, την έκανε το καλοκαίρι του 1948, στην επιθεώρηση «Άνθρωποι, άνθρωποι» του Αλέκου Σακελάριου, στο θέατρο «Μετροπόλιταν». Από το σημείο αυτό ξεκινά η μεγάλη καλλιτεχνική του πορεία που τον έφερε στα μεγαλύτερα θέατρα των Αθηνών, να παίζει μαζί με μεγάλους ηθοποιούς της εποχής.
Μόλις δύο χρόνια μετά την πρεμιέρα του ως ηθοποιός θα αρχίσει να παίζει, παράλληλα με το θέατρο, και σε ταινίες του κινηματογράφου. Η πρώτη ταινία του ήταν «Ο μεθύστακας», το 1950. Συνολικά θα λάβει μέρος σε 130 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, με τελευταία την τηλεοπτική σειρά «Η αίθουσα του θρόνου» στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, το 1998.
Εκτός όμως από μεγάλος ηθοποιός υπήρξε και επιτυχημένος θιασάρχης. Τον πρώτο θίασο του τον δημιούργησε το 1959. Σημαντικότατος θίασος με «ηθικό αυτουργό» τον Νίκο Ρίζο υπήρξε αυτός του 1961 όπου έως το 1965 μαζί με τον Βασίλη Αυλωνίτη και την Γεωργία Βασιλειάδου έδιναν παραστάσεις στην Ελλάδα και τη Γερμανία με πολύ μεγάλη επιτυχία. Ο Νίκος Ρίζος ήταν το εμπορικό μυαλό της τριάδας αυτής.

https://i2.wp.com/www.matia.gr/7/73/7307/images/1_3/03.jpgΑκολούθησαν και άλλες θεατρικές επιχειρήσεις του ηθοποιού, με τελευταία αυτή του 1986 όπου μετέτρεψε τον κινηματογράφο «Άστορ», στην οδό Σταδίου, σε θέατρο και το διεύθυνε έως το 1990.
Ο μεγάλος αυτός κωμικός ήταν παντρεμένος με την, επίσης ηθοποιό, Έλσα Ρίζου και απέκτησαν μαζί ένα γιό, τον Κωνσταντίνο.
Ο άνθρωπος που μας κάνει να γελάμε με την ψυχή μας, κάθε φορά που βλέπουμε τις ταινίες του, έφυγε από έμφραγμα του μυοκαρδίου, στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», στις 20 Απριλίου του 1999, σε ηλικία 75 ετών. Λίγες ημέρες πριν τον θάνατο του είχε τιμηθεί για την προσφορά του με το θεατρικό βραβείο «Παναθήναια».

matia.gr

Τ’ ΑΣΤΕΡΙΑ ΛΑΜΠΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Advertisements
This entry was posted in ΑΦΙΕΡΩΜΑ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ. Bookmark the permalink.