Η μάχη των Δελερίων, 11 Απριλίου 1897

https://galanoleykoblog.files.wordpress.com/2017/04/ceb5cf86ceb7cebc-ceb5cebccf80cf81cebfcf83-13-4-1897.jpg?w=640

Ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 άρχισε στις 5 Απριλίου και ήταν ατυχής για την Ελλάδα. Η περιοχή του Τυρνάβου επηρεάστηκε από την πρώτη κιόλας μέρα, καθώς οι εναρκτήριες συγκρούσεις έλαβαν χώρα στη Μελούνα, στους πρόποδες της οποίας βρίσκεται ο Τύρναβος. Επικεφαλής της Ελληνικής Ταξιαρχίας, που είχε καταλάβει τη γραμμή Μπογάζι – Λουσφάκι, Γκριτζόβαλη, Μελούνα, ήταν ο ταξίαρχος Μαστραπάς και διοικητής των τουρκικών στρατευμάτων ο Εντέμ Πασάς. Η μάχη άρχισε στις 6 το πρωί της Κυριακής των Βαΐων, στη Μελούνα. Μετά από σθεναρή αντίσταση τα Ελληνικά στρατεύματα, που εν τω μεταξύ έχασαν τον ταξίαρχό τους, υποχώρησαν στη γραμμή Λουσφάκι – Δελέρια, που έγινε τρομερή μάχη. Ύστερα από ηρωική άμυνα μιας μέρας, μπροστά στη μεγάλη αριθμητική υπεροχή του εχθρού, ο Ελληνικός στρατός αναγκάστηκε να υποχωρήσει προς τη Λάρισα κι από κει στα Φάρσαλα.

Οι κάτοικοι του Τυρνάβου και των γύρω χωριών, βλέποντας τα Ελληνικά στρατεύματα να συμπτύσσονται, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έφυγαν με κάθε μέσο (σούστες, κάρα κ.λ.π.) προς τη Λάρισα. Η ανάμειξη του άμαχου πληθυσμού με τα υποχωρούντα στρατεύματα, επέφερε μεγάλη σύγχυση.

ampelwnaslarisas

Advertisements
This entry was posted in ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚ. ΠΟΛΕΜΟΣ 1897, ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ. Bookmark the permalink.