Μόδεστος Παντελή, 1 Απρ. 1955. Ο πρώτος νεκρός του αγώνα της ΕΟΚΑ

https://i1.wp.com/www.eoka.org.cy/wp-content/uploads/2013/06/Modestos-Panteli.jpgΓεννήθηκε στο χωριό Λιοπέτρι, της επαρχίας Αμμοχώστου, στις 16 Δεκεμβρίου 1923, από τον Παντελή Γεωργίου και την Χιονού Παντελή. Είχε 4 αδέλφια: τον Χριστοφή, τον Παναγιώτη, τον Κυριάκο και την Ελένη
Με την σύζυγό του, Αποστολού Μόδεστου Παντελή, είχαν 2 παιδιά: τον Παντελή και τον Παναγιώτη.

Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του χωριού του, μέχρι την τρίτη τάξη και ήταν γεωργός. Έδωσε τον όρκο για απελευθέρωση της Κύπρου και οργανώθηκε στο ΕΜΑΚ στις αρχές Φεβρουαρίου 1955, μαζί με όλους τους αδελφούς και την αδελφή του. Με αρχηγό της ομάδας το Γρηγόρη Αυξεντίου και με άλλους συγχωριανούς τους, άρχισαν να ετοιμάζονται για την έναρξη της ένοπλης δράσης.

Τα μεσάνυκτα της 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου 1955, ανέλαβε να βοηθήσει τον Ανδρέα Κάρυο προκαλώντας βραχυκύκλωμα λίγο έξω από το Αυγόρου, για να συσκοτισθεί η Αμμόχωστος την ώρα που θα ρίχνονταν οι πρώτες βόμβες της ΕΟΚΑ.

Κατόπιν οδηγιών του Αυξεντίου προσέδεσαν μακριά αλυσίδα σε χοντρό σχοινί, στην άκρη του οποίου είχαν δέσει πέτρα χαραγμένη στη μέση, εκεί που ήταν δεμένη, για να μη φεύγει από το σχοινί, και την έριξαν πολλές φορές πάνω από τα σύρματα, προσπαθώντας να την τραβήξουν με διχάλι από την άλλη μεριά.

Για ασφάλεια, την ώρα που θα προκαλούσαν το βραχυκύκλωμα, φορούσαν λαστιχένια καλύμματα παπουτσιών και λαστιχένια γάντια. Έριξαν πολλές φορές το σχοινί και δεν κατάφεραν να περάσει πάνω από τα σύρματα. Καθώς όμως το έριχναν και έπεφτε κάτω στα βρεγμένα χόρτα, το σχοινί βράχηκε. Τελικά ο Ανδρέας Κάρυος πήρε στους ώμους τον Μόδεστο Παντελή, σε μια προσπάθεια να πλησιάσει όσο γινόταν τα σύρματα, για να κατορθώσει να ρίξει το σχοινί. Τα κατάφερε, έριξε το σχοινί, προκάλεσε το βραχυκύκλωμα, αλλά υπέστη και ο ίδιος ηλεκτροπληξία και βρήκε ακαριαίο το θάνατο.

Ο Κάρυος έπαθε σοβαρά εγκαύματα στην πλάτη, όταν ήλθε σε επαφή με το βρεγμένο σχοινί.

eoka.org.cy

Η γυναίκα του πρωτομάρτυρα Μόδεστου Παντελή, θυμάται την έναρξη του αγώνα

Advertisements
This entry was posted in ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΕΟΚΑ, ΗΡΩΪΚΩΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ, ΚΥΠΡΟΣ. Bookmark the permalink.

One Response to Μόδεστος Παντελή, 1 Απρ. 1955. Ο πρώτος νεκρός του αγώνα της ΕΟΚΑ

  1. Παράθεμα: Η Φωτιά της ΕΟΚΑ ανάβει στην ΚΥΠΡΟ μας, 1 Απριλίου 1955 | Οἱ Φοβερές Σημαῖες, ξεδιπλωθεῖτε στόν Ἀέρα! ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΟ blog

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.