Kανένας δέν ξεχνᾶ, τίποτε δέν ξεχνιέται

Aυτός είναι ο Βρετανός δήμιος 9 ηρώων της ΕΟΚΑ

https://i0.wp.com/apokalipsi.com/site/wp-content/uploads/2015/09/harry-Allen-014.jpg?fit=828%2C600Γράφει ο Κρατίνος

Ένας κατάλογος με συγκλονιστικά στοιχεία των εννέα Ελληνοκυπρίων απαγχονισθέντων της ΕΟΚΑ, όπως τα δευτερόλεπτα μέχρι να ξεψυχήσουν, ένα ρόπαλο, προσωπικές φωτογραφίες, ένα παραδοσιακό νεροκόλοκο με σκαλισμένη την επιγραφή “εσκαλίσθη εις τας Κεντρικάς Φυλακάς στις 12 Σεπτεμβρίου του 1958”, ένα ρολόι ωμέγα και δύο επάργυρα ποτήρια είναι τα αντικείμενα του διαβόητου εκτελεστή των Ελληνοκυπρίων ηρώων της ΕΟΚΑ, του δήμιου 9 Ελληνοκυπρίων απαγχονισθέντων ηρώων της ΕΟΚΑ Harry Allen (στη μέση της φωτογραφίας), τα οποία παραδόθηκαν στον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου από αντιπροσωπεία αποδήμων, οι οποίοι τα εξασφάλισαν για το ποσό των 1100 στερλινών.

https://i1.wp.com/i.dailymail.co.uk/i/pix/2015/05/12/15/28950CC900000578-3078337-image-m-38_1431442191838.jpg

Τό προαναφερόμενο νεροκόλοκο (νεροκολοκῦθα)

Αυτό που συγκλονίζει περισσότερο από τον σφαγέα των παιδιών της ΕΟΚΑ είναι ότι στο άλμπουμ με τις φωτογραφίες και τον κατάλογο των απαγχονισθέντων υπάρχει και μία έγχρωμη σελίδα, η οποία στη μέση έχει σε φωτογραφία τα φυλακισμένα μνήματα με τους σταυρούς και η οποία είναι πλαισιωμένη από φωτογραφίες ηρώων με μια γνωστή δήλωση από τον καθένα ως λεζάντα.

Π.χ. για τον Μιχαλάκη Καραολή γράφει στα αγγλικά «You should not feel sorrow for me since I myself see no reason why I should feel sorrow for myself. I don’t want my family to shed tears for me either”. (Δεν θέλω να λυπάστε για μένα…)
Για τον Κυριάκο Μάτση:
“It is not for money that we are fighting. But for virtue”. (Ού περι χρημάτων ο αγώνας…)
Και για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη:
«I shall climb up a hill, I shall follow paths in order to find the stairs that lead to freedom”. (Θα πάρω μια ανηφοριά…)

https://i0.wp.com/apokalipsi.com/site/wp-content/uploads/2015/09/harry-allen2.jpgΑπό τον Χάρρυ Άλλεν απαγχονίστηκαν στις 10 Μαΐου 1956, ο Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου. Στις 9 Αυγούστου 1956 οι Ανδρέας Ζάκος, Ιάκωβος Πατάτσος και Χαρίλαος Μιχαήλ. Στις 21 Σεπτεμβρίου 1956, οι Μιχαήλ Κουτσόφτας, Στέλιος Μαυρομάτης και Ανδρέας Παναγίδης. Στις 14 Μαρτίου 1957 ο Ευαγόρας Παλληλαρίδης.
Ο Χάρρυ Άλλεν έκανε 29 εκτελέσεις και βοήθησε σε άλλες 53. Η τελευταία εκτέλεση στην Αγγλία έγινε το 1964, στη Βόρειο Ιρλανδία το 1961 και στη Σκωτία το 1963, όλες από τον Χάρρυ Άλλεν εξού και ο «τελευταίος δήμιος της Βρετανίας».

Μετά από τόσα χρόνια δεν μπορώ να πω ότι νιώθω μίσος. Δε μπορώ να πω ότι θέλω εκδίκηση. Δεν μπορώ όμως να ξεχάσω την ιστορία μου.

Απαιτώ το συγκεκριμένο υλικό να διδαχθεί στα σχολεία, διότι λαός που ξεχνά την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει.

Ο δήμιος έχει συγγενείς, οι οποίοι απ’ ότι φαντάζομαι θα έρχονται τα καλοκαίρια στο μέρος, που έζησε και διέπρεψε για την προσήλωσή στο έργο του ο πατέρας, ο παππούς, ο θείος τους και θα φωτογραφίζουν τα φυλακισμένα μνήματα.

Εγώ το προανέφερα ότι δεν νιώθω μίσος ούτε επιθυμώ εκδίκηση, έστω και αν αυτοί μπορεί να αισθάνονται υπερήφανοι, για τα ανδραγαθήματα του αγαπημένου τους δήμιου.

apokalipsi.com

https://galanoleykoblog.files.wordpress.com/2017/03/harry-allen-list.jpg?w=601&h=683

Ἀπό τό «τεφτέρι» τοῦ δήμιου (κλίκ γιά μεγέθυνσι)

dailymail.co.uk

Advertisements

About ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΕΝΕΕΥΣ

*...ἡ καλουμένη Τενέα. οἱ δὲ ἄνθρωποί φασιν οἱ ταύτῃ Τρῶες εἶναι, αἰχμάλωτοι δὲ ὑπὸ Ἑλλήνων ἐκ Τενέδου γενόμενοι...*
This entry was posted in ΑΓΓΛΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΩΜΟΤΗΤΕΣ, ΕΟΚΑ, ΚΥΠΡΟΣ. Bookmark the permalink.