Καταδίκη εις θάνατον, για μία επιστολή

https://galanoleykoblog.files.wordpress.com/2017/03/ceb5cf86ceb7cebc-ceb5cebccf80cf81cebfcf83-17-3-1918.jpg?w=640

Εφημ. ΕΜΠΡΟΣ, 17-3-1918

Την 23η Φεβρουαρίου 1918 συνελήφθη στην Αθήνα ο υπολοχαγός Ιωάννης Καλαμάρας προερχόμενος από το Γκαίρλιτς της Γερμανίας και μετά από τρεις μέρες ο ανθυπολοχαγός Ιωάννης Χατζόπουλος και αυτός από το Γκαίρλιτς.

Στο Γκαίρλιτς της Γερμανίας είχε καταλήξει το Δ΄ σώμα στρατού αποτελούμενο από 6.000 αξιωματικούς και στρατιώτες και διοικητή τον συνταγματάρχη Δ. Χατζόπουλο μετά την παράδοσή του στα γερμανοβουλγαρικά στρατεύματα το καλοκαίρι του 1916 στην Ανατολική Μακεδονία. Στο Γκαίρλιτς το Δεκέμβριο του 1917 ο υπασπιστής του Κωνσταντίνου Στέφανος Παπαρηγόπουλος έκανε επίσκεψη για να μιλήσει για τα αίτια της εκθρόνισης του Κωνσταντίνου από την Ελλάδα και την προσωρινή ανάληψη της βασιλείας από τον γιό του Αλέξανδρο. Ο Αλέξανδρος ακολουθούσε κατά γράμμα τις οδηγίες του πατέρα του γρήγορα όμως κατάλαβε ότι το συμφέρον της Ελλάδας ήταν με το μέρος της Αντάντ.

Εκεί στο Γκαίρλιτς ο Παπαρηγόπουλος και ο ταγματάρχης Κοτζιάς ρώτησαν τον Καλαμαρά και τον Χατζόπουλο αν θέλουν να αναλάβουν μια εμπιστευτική αποστολή στην Ελλάδα. Δέχτηκαν και σε ένα μήνα ξανασυναντήθηκαν στο Βερολίνο για τις τελικές οδηγίες. Τους εξήγησε ότι η εμπιστευτική υπηρεσία τους ήταν να φτάσουν κρυφά στην Ελλάδα και να συγκεντρώσουν κυρίως στρατιωτικές πληροφορίες και να παραδώσουν ένα φάκελο με ειδικά έγγραφα στον βασιλιά Αλέξανδρο μετά από συνάντηση με τους βασιλικούς αξιωματικούς Πάλλη Αντώνιο, Στρατηγό Ξενοφώντα, Καλίνσκη Αντρέα, Παπάγο Ίλαρχο και Εξαδάχτυλο.

Μετά τη σύλληψη η υπόθεση έφτασε στη Βουλή όπου ο πρωθυπουργός Βενιζέλος μετά από λεπτομερή συζήτηση προσπάθησε να καλύψει τη συνάντηση των κατηγορουμένων με το βασιλιά Αλέξανδρο. Οι αστυνομικές αρχές βεβαίωσαν ότι η συνάντηση αυτή δεν έγινε ποτέ. Το στρατοδικείο δίκασε τους κατηγορουμένους για εσχάτη προδοσία και εκτελέστηκαν.

eleftheria.gr

Advertisements
This entry was posted in Α' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s