Τέτοια βίντεο πρέπει να στέλνουμε στους…εταίρους μας και παράλληλα να μπαίνουν στην διδακτέα ύλη των σχολείων μας

https://galanoleykoblog.files.wordpress.com/2017/01/the-song-of-freedom.jpg

Περίληψη

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ με τίτλο Το τραγούδι της ελευθερίας. Μακεδονικός Αγώνας , παρουσιάζει συνοπτικά την ιστορία της Μακεδονίας από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα, δίνοντας έμφαση στην περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα για ανεξαρτησία και την δράση των Μακεδονομάχων.

Περιγραφή

Εναλλασσόμενα πλάνα τοπίων της Μακεδονίας, αρχαιολογικών ευρημάτων, απεικονίσεις του Βασιλιά Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ακολουθούν πλάνα του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Πέλλας και των μωσαϊκών της ελληνιστικής περιόδου, χάρτες της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και η προτομή του Αριστοτέλη, ο οποίος καταγόταν από τη Μακεδονία.
Αφήγηση της ιστορίας της Μακεδονίας κατά τη βυζαντινή περίοδο και πλάνα των τοιχογραφιών βυζαντινών ναών.
Ακολουθούν πορτρέτα του Ρήγα Φεραίου, του Εμμανουήλ Παπά, χειρόγραφο του Αλέξανδρου Υψηλάντη και ζωγραφικές απεικονίσεις θεμάτων σχετικών με τον Αγώνα για την ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Εναλλαγή εικόνων φυσικών τοπίων της περιοχής της Μακεδονίας, ζωγραφικές αναπαραστάσεις μαχών, αρχειακό φωτογραφικό υλικό για το Λιτόχωρο Πιερίας και την Επανάσταση του Ολύμπου το 1878, καθώς και πλάνα των προτομών των πρωτεργατών της Επανάστασης.
Εικόνες ερειπωμένων κτισμάτων, ενώ ο αφηγητής κάνει λόγο για τη δράση των Κομιτατζήδων. Πορτρέτα του Λάμπρου Κορομηλά, του Ίωνα Δραγούμη και του Παύλου Μελά, καθώς και αρχειακό φωτογραφικό υλικό σχετικά με τους αγώνες ανεξαρτησίας της Μακεδονίας, ενώ ταυτόχρονα ακούγεται απόσπασμα του όρκου του Παύλου Μελά. Γυναίκα τραγουδά λαϊκό τραγούδι για τον θάνατο του Παύλου Μελά. Φωτογραφικό υλικό και κειμήλια του Παύλου Μελά και των αγωνιστών που μάχονταν για την ανεξαρτησία της Μακεδονίας (Τέλλος Άγρας, Μπουκουβάλας, Γκόνος, Δεμέστιχας, Αναγνωστάκος, Παπατζανατέας). Αρχειακό υλικό, χάρτες και φωτογραφίες για τις μάχες εναντίον των Κομιτατζήδων (Ασπρόγεια, Πιπερίτσα).
Πλάνα αρχειακού υλικού από τις μάχες κατά τη διάρκεια των Α΄ Βαλκανικών Πολέμων. Μακεδονομάχοι μιλούν για τον αγώνα απελευθέρωσης της Μακεδονίας. Πανοραμικά πλάνα της πόλης της Θεσσαλονίκης τοπία της μακεδονικής γης και φωτογραφίες αρχείου των Μακεδονομάχων.

Συντελεστές & Ρόλοι

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Νέστορας Μάτσας
Παραγωγή: Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών
Ειδικοί Σύμβουλοι: Ι.Μελετόπουλος – Π.Τσάμης
Μουσική: Κώστας Καπνίσης
Εργαστήρια: Στούντιο Ωμέγα
Τεχνικοί: Γ. Αρμπίνη – Ν. Κορώνης
Ειδικά Εφέ: Τριαντάφυλλος Films
Μοντάζ: Γιάννα Σπυροπούλου
Αρχειακό υλικό: Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο – Ινστιτούτο Βαλκανικών Σπουδών – Ένωση Μακεδονομάχων «Παύλος Μελάς»

This entry was posted in 1821, 1940-41, ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΣ, Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ. Bookmark the permalink.

1 Response to Τέτοια βίντεο πρέπει να στέλνουμε στους…εταίρους μας και παράλληλα να μπαίνουν στην διδακτέα ύλη των σχολείων μας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.