Ένα -ακόμα ατιμώρητο- τουρκικό έγκλημα

ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΠΕΝΗΝΤΑΧΡΟΝΟ ΠΡΟΣΦΥΓΑ

https://galanoleykoblog.wordpress.com/wp-content/uploads/2015/10/13-10-1996.jpg13/10/1996

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ: ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ

Ενας πενηντάχρονος πρόσφυγας από την κατεχόμενη κωμόπολη Λευκονοίκου, κάτοικος Αυγόρου, ο Πέτρος Κακουλλής πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από Τούρκους στρατιώτες γύρω στις 7.30 σήμερα το πρωί σε περιοχή πίσω από τον παλιό αστυνομικό σταθμό Αχνας, όπου πήγε μαζί με τον 27χρονο γαμπρό του, Πανίκο Χατζηαθανασίου, για να μαζέψουν σαλιγκάρια.

Ο Χατζηαθανασίου ανέφερε ότι σε κάποια στιγμή έχασε τον πεθερό του και όταν τον επισήμανε σε απόσταση 200 περίπου μέτρων, πίσω από τον προαναφερθέντα αστυνομικό σταθμό, τον είδε να στέκεται όρθιος με τα χέρια ψηλά. Σε μικρή απόσταση από αυτόν, πρόσεξε δύο Τούρκους στρατιώτες πεσμένους στο έδαφος να τον σκοπεύουν και μετά να τον πυροβολούν. Οταν έπεσε στο έδαφος, οι δύο Τούρκοι στρατιώτες τον πλησίασαν και έριψαν εναντίον του ακόμα ένα πυροβολισμό.

Γίνονται προσπάθειες μέσω της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών να παραδοθεί ο νεκρός στην Αστυνομία.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΚΟΥΛΛΗ (13.10.1996)

Δεν πρόκειται να ξαναπεριγράψω τα γεγονότα. Πιστεύω ότι μέχρι αυτή τη στιγμή τα γεγονότα σας έχουν ήδη γίνει γνωστά από την Αστυνομία και τους εκπροσώπους της. Εκείνο το οποίο ήθελα να πω εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι ότι πρόκειται για μια εν ψυχρώ δολοφονία η οποία περιέχει και το στοιχείο της προμελέτης αν ληφθεί υπόψη ότι δεν υπήρχε τουρκικό φυλάκιο εκεί ακριβώς που διαπράχθηκε το στυγερό έγκλημα αλλά είχαν φύγει Τούρκοι στρατιώτες των κατοχικών στρατευμάτων από φυλάκιο που ήταν πλησίον και πήγαν στην περιοχή. Οπως περιγράφει ο αυτόπτης μάρτυρας ο δολοφονηθείς Πέτρος Κακουλλής ήταν εντελώς ακίνδυνος και δεν προκαλούσε καθ’ οιονδήποτε τρόπο κίνδυνο για τους Τούρκους στρατιώτες οι οποίοι όταν του φώναξαν σήκωσε τα χέρια με σκοπό να παραδοθεί. Παρόλα αυτά οι δύο στρατιώτες τον πυροβόλησαν και στη συνέχεια, αφού ο Κακουλλής έπεσε καταγής, τον πλησίασαν σε μικρή απόσταση και τον ξαναπυροβόλησαν ενώ βρισκόταν στο έδαφος. Απαράδεκτο επίσης από κάθε άποψη δικαιοσύνης και δικαίου είναι το γεγονός ότι απαγόρευσαν σε οποιοδήποτε να πλησιάσει και άφησαν τον άτυχο Κακουλλή, δεν γνωρίζουμε πότε επήλθε το μοιραίο, να βρίσκεται εκεί καταγής για τέσσερις σχεδόν ώρες.

Οπως με έχουν πληροφορήσει ο Αρχηγός της Αστυνομίας κ. Χατζηλο1/4ζου βρίσκεται καθ’ οδόν προς την περιοχή Αχνας. Στόχος είναι να συναντηθεί και προσωπικά με τον Αρχηγό της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων, έχει ήδη επικοινωνήσει μαζί του τηλεφωνικώς, για να ζητήσει την παρέμβαση των Αστυνομικών Αρχών των Βάσεων για τη διεξαγωγή των ανακρίσεων. Επίσης έχει κληθεί από την Κυπριακή Αστυνομία ο ιατροδικαστής κ. Βανέζης, καθηγητής στο Λονδίνο, να έρθει στην Κύπρο με σκοπό να εξετάσει, διότι ούτως ή άλλως όταν μας παραδοθεί η σορός του άτυχου Κακουλλή θα πρέπει να γίνει και από τις νόμιμες αρχές της Δημοκρατίας η νενομισμένη νεκροψία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Αλέκος Μιχαηλίδης πραγματοποιεί επαφές αυτή τη στιγμή, δεν ξέρω σε ποιό στάδιο βρίσκονται, τόσο με τις πολιτικές αρχές της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εδώ στην Κύπρο όσο και με πολιτικές αρχές και την Υπάτη Αρμοστεία του Ηνωμένου Βασιλείου με στόχο και πάλι σε πρώτο στάδιο την εξασφάλιση αντικειμενικής διεξαγωγής έρευνας γιατί πρέπει να αντιμετωπισθούν οι απαράδεκτοι και εντελώς αδικαιολόγητοι και ανευ βάσεως ισχυρισμοί των Τούρκων ότι τάχα ρίφθηκαν πρώτα προειδοποιητικοί πυροβολισμοί και στη συνέχεια επειδή το θύμα προσπαθούσε να διαφύγει, είναι γι’ αυτό το λόγο που τον πυροβόλησαν. Ο ισχυρισμός αυτός δεν ευσταθεί, δεν συνάδει με τα όσα περιγράφει ο αυτόπτης μάρτυρας, αλλά ασφαλώς και τα ευρήματα όπως και σίγουρα η νεκροψία θα πρέπει να αποδείξουν ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι παντελώς αναληθής.

Η σκέψη όλων ασφαλώς τώρα είναι γιατί οι Τουρκικές κατοχικές αρχές προβαίνουν σε τέτοιου είδους προκλητικές, απαράδεκτες, θλιβερές και θα έλεγα βάρβαρες ενέργειες οι οποίες είναι κατ’ εξακολούθηση.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δολοφονήθηκε κατ’ αρχήν ο εθνοφρουρός Στέλιος Παναγή. Υπάρχουν πάρα πολλές ομοιότητες με την εν ψυχρώ δολοφονία του Στέλιου Παναγή με τη σημερινή δολοφονία. Δεν είναι καθόλου δύσκολο για κάποιο όταν κυρίως δεν γνωρίζει την περιοχή να διαπράξει λάθος και να εισέλθει στην κατεχόμενη περιοχή. Αυτό, όμως, δεν συνεπάγεται ως αντίδραση από τις κατοχικές αρχές στη δολοφονία. Εδώ βρίσκεται το στοιχείο το απαράδεκτο και η βαρβαρότητα. Αυτές οι συνεχιζόμενες προκλήσεις ασφαλώς δημιουργούν αγανάκτηση, αποτροπιασμό σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Είμαι, σίγουρος, όμως, ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι με ψυχραιμία καταρχήν που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους προκλήσεις. Είναι φανερό ότι αυτές οι προκλήσεις γίνονται για να επιβεβαιώνεται ο διαχωρισμός, η διαίρεση και το τάχα αδύνατο της ειρηνικής συμβίωσης και της επανένωσης της Κύπρου. Αυτή είναι η πολιτική της Αγκυρας και του Ντενκτάς, και σε αυτή την πολιτική εμείς δεν θα γίνουμε συνεργοί. Θα συνεχίσουμε την πολιτική της αναζήτησης ειρηνικής, βιώσιμης λύσης του προβλήματος μας και στο πώς θα αντιδράσουμε σ’ αυτή τη νέα ενέργεια. Με ποιά μέτρα θα εκδηλωθεί η αντίδραση και πρέπει να το δούμε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία στις μέρες που θα ακολουθήσουν.

AΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ Μ.Μ.E. (13.10.1996)

Σε παρατήρηση ότι σε δηλώσεις του ο Ινάλ Μπατού είπε ότι ο «Νικηφόρος» θα τύχει απάντησης και σε ερώτηση αν η σημερινή ενέργεια των Τούρκων αποτελεί την απάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: Εάν είναι αυτού του είδους οι απαντήσεις του κ. Ινάλ Μπατού, να βρίσκει ένα άοπλο, άκακο, ένα πρόσωπο που δεν προκαλούσε κανένα κίνδυνο στις κατοχικές αρχές για να μας απαντήσει για την αμυντική μας θωράκιση,πιστεύω ότι μια ολόκληρη Τουρκία πρέπει να περιπίπτει στο λάθος της ανανδρίας. Αμφιβάλλω εάν η Τουρκία θα ήθελε να εκπέμψει μια τέτοιου είδους εικόνα όπως τη σημερινή.

Σε άλλη ερώτηση σε ποιά άλλα διαβήματα μπορεί να προβεί η Κυπριακή Κυβέρνηση ώστε να τερματιστεί ή εν πάση περιπτώσει να καταγγελθεί στο βαθμό που πρέπει να καταγγελθεί η στάση αυτή της Τουρκίας, ο κ. Κασουλίδης απάντησε: Οπως σας έχω πει ασφαλώς μια πρώτη σκέψη όλων θα είναι οι συνήθεις αντιδράσεις οι οποίες είναι οι συνήθεις καταγγελίες ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών και των κρατών-μελών. Καταγγελίες τις οποίες, όμως, περιφρονεί κατάφωρα κάθε φορά η τουρκική πλευρά, η οποία όπως γνωρίζετε όχι μόνο αγνοεί αυτού του είδους τις περιπτώσεις αλλά και γενικότερα όσον αφορά τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών τα οποία γράφει στα παλιά της τα παπούτσια. Σημασία, όμως, έχει αυτή την ώρα να μην προστρέξουμε στο τι είναι εκείνο το οποίο θα πρέπει να κάνουμε αντιμετωπίζοντας τα διαδοχικά αυτά γεγονότα, αλλά να περιμένουμε να τα συζητήσουμε με νηφαλιότητα και ασφαλώς στις προσεχείς μέρες θα είναι ποιό ξεκάθαρη η εικόνα όσον αφορά το τι μπορούμε να κάνουμε και τι είναι αποτελεσματικό. Διότι ακριβώς η ερώτηση σας εμπεριέχει και το στοιχείο της αποτελεσματικότητας.

Kληθείς να σχολιάσει απόψεις ότι αν είχε προχωρήσει ο στρατιωτικός διάλογος δεν θα θρηνούσαμε σήμερα τον Πέτρο Κακουλλή, είπε ότι η απάντηση σε μια τέτοια ερώτηση είναι ότι εμείς είμαστε από την πρώτη στιγμή της επίσκεψης της κας Ολμπραϊτ έτοιμοι να ξεκινήσουμε το στρατιωτικό διάλογο. Αν κάποιοι έφεραν προσκόμματα και υπαναχώρησαν σε ορισμένες θέσεις για το στρατιωτικό διάλογο αυτοί δεν είμαστε εμείς.

Σε ερώτηση αν αυτά τα φαινόμενα επηρεάζουν την όποια διαδικασία εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, ο κ. Κασουλίδης είπε: Είναι φανερό ότι η τουρκική πλευρά προσπαθεί με αυτά τα φαινόμενα να επηρεάσει τις διαδικασίες υπό την έννοια ότι προσπαθεί να εκπέμπει τα μηνύματα, της ανάγκης επιβεβαίωσης του διαχωρισμού και της ανάγκης επιβεβαίωσης του ότι δεν υπάρχει ειρηνική συμβίωση. Επομένως είναι φανερό ότι με αυτού του είδους τις ενέργειες εδώ στοχεύει. Θα εξαρτηθεί από το δικό μας τρόπο αντίδρασης το κατά πόσο προχωρούμε να παίξουμε το παιχνίδι του κ. Ντενκτάς και της Αγκυρας.

Σε άλλη ερώτηση αν μετά τη σημερινή ενέργεια των Τούρκων επισπεύδεται η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κασουλίδης είπε: Ούτως ή άλλως το Εθνικό Συμβούλιο, όπως γνωρίζετε, θα εσυγκαλείτο το συντομότερο δυνατό. Οπως ξέρετε αύριο έχουμε συναντήσεις με το Sir David Hannay, εκπρόσωπο της Βρετανικής Κυβέρνησης, και επομένως το θέμα του χρόνου σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου θα το δει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εντός των προσεχών ημερών θα είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε πότε θα πραγματοποιηθεί η συνεδρία του.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον κ. Ντενκτάς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι επειδή δεν εστάλη η επιστολή στον κ. Ντενκτάς, δεν πιστεύω να έχει σταλεί, ασφαλώς τώρα χρήζει διαφοροποίησης.

Σε ερώτηση αν χρήζει διαφοροποίησης ως προς το περιεχόμενο ή ως προς το αν θα απαντήσει ο Πρόεδρος, ο κ. Κασουλίδης είπε: Δεν γνωρίζω, γιατί δεν μπορώ να προκαταλάβω τον Πρόεδρο. Εξ όσων, όμως, γνωρίζω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απαντήσει αλλά στο περιεχόμενο πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός αυτό, όχι μόνο ως ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά ως επιπρόσθετο γεγονός μιας σειράς γεγονότων που προέρχονται τον τελευταίο καιρό από τις κατοχικές αρχές οι οποίες εκφεύγουν κάθε παραμέτρου λογικής και δικαίου.

Σε ερώτηση σχετικά με την παράδοση του νεκρού στις νόμιμες αρχές της Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: Προς το παρόν εκείνο το οποίο συμβαίνει είναι ότι οι τουρκικές κατοχικές αρχές έρχονται να πουν ότι διεπράχθη κάτι μέσα στο ούτω καλούμενο έδαφος τους και άρα οι ούτω καλούμενες αρχές τους πρέπει να διεξαγάγουν τις ανακρίσεις. Είναι κάτι παρόμοιο με εκείνο που έγινε με τους δύο Κούρδους στρατιώτες, τον ένα δολοφονηθέντα και τον άλλο τραυματισθέντα, για τους οποίους ακόμα και σήμερα, μέχρι σ’ αυτή τη στιγμή που μιλάμε, παραμένουν μυστηριώδεις τόσο ο τρόπος της δολοφονίας και τραυματισμού όσο και τα πορίσματα τους καθώς και το ότι δεν έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε εκδοχή από τον επιζήσαντα.

Σε ερώτηση αν το σημερινό γεγονός συνδέεται με τις δηλώσεις Ντενκτάς για τη σημερινή πορεία των Μορφιτών, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η πορεία των Μορφιτών διεξάγεται ομαλότατα, δεν έχει προκληθεί κανένα επεισόδιο και ότι ο κόσμος ο οποίος έλαβε μέρος αναμένεται να αποχωρήσει από την περιοχή και δεν προβλέπονται οποιαδήποτε επεισόδια. Αν ο κ. Ντενκτάς παρακαλούσε να του δοθούν αφορμές στην πορεία των Μορφιτών, αυτές δεν του έχουν δοθεί και βρέθηκαν δύο-τρία σαλιγκάρια να είναι η αφορμή την οποία αναζητούσε.

pio.gov.cy

hri.org

This entry was posted in «ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ», ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ, ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ. Bookmark the permalink.

1 Responses to Ένα -ακόμα ατιμώρητο- τουρκικό έγκλημα

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.