Το τραγικό τέλος των Αργυρόπουλου και Μάνου, στις 4-4-1913

https://www.haf.gr/wp-content/uploads/2015/08/1912_13_08.jpg

Σαν σήμερα, συμπληρώνονται 102 χρόνια από τον θάνατο του αεροπόρου ανθυπολοχαγού Εμμανουήλ Αργυρόπουλου και του συνεπιβάτου του Κωνσταντίνου Μάνου, οι οποίοι ενώ εκτελούσαν αεροπορική αναγνώριση κατέπεσαν και συνετρίβησαν πλησίον της λουτροπόλεως του Λαγκαδά.

Το αεροπλάνο τους ήταν Γαλλικής κατασκευής, τύπου Μπλεριώ ΧΙ, με κινητήρα των 50 Ίππων, Τουρκικό λάφυρο, που μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης ανευρέθη άθικτο και κατεσχέθη από τον Ελληνικό Στρατό.

Οι αεροπόροι ως αποστολή είχαν την ανίχνευση των κατεχομένων από τον Βουλγαρικό Στρατό περιοχών πλησίον της Θεσσαλονίκης.
Εκείνη την μοιραία ημέρα ο Μάνος έπεισε τον Αργυρόπουλο να πετάξει μαζί του, αλλά αντικρίζοντας το κεραμιδί Μπλεριώ φάνηκε διστακτικός και εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις αναφέροντας ότι θα προτιμούσε να πετάξουν με το «Αλκυών». Ο Αργυρόπουλος τον πληροφόρησε ότι η «Αλκυών» κατεστράφη, τον καθησύχασε και μάλιστα χαριτολογώντας του είπε ότι, λόγω του χρώματός του μπορούσε και πετούσε πάνω από τους Τούρκους χωρίς αυτοί να βάλουν εναντίων του νομίζοντας ότι είναι δικός τους. Ο Μάνος γέλασε και οι δύο ανέβηκαν επάνω και απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Λεμπέτ (στην σημερινή Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης), για μια πτήση πολύ μεγαλύτερη και πολύ ψηλότερα απ’ όσο είχαν φανταστεί, για το μεγάλο ταξείδι προς την αιωνιότητα.

Ένα λιτό μνημείο έξω από τον Λαγκαδά, στο σημείο πτώσεως του αεροπλάνου θυμίζει την απώλεια του πρώτου πολεμιστού-αεροπόρου της Ελλάδος, ο οποίος έπεσε ευρισκόμενος σε διατεταγμένη υπηρεσία και άνοιξε τον θλιβερό χορό των Ελλήνων αεροπόρων που χάνουν την ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

hellasarmy.gr

Advertisements
This entry was posted in ΑΦΙΕΡΩΜΑ, ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ, ΗΡΩΪΚΩΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ, ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.