Οικία Κυριακούλη Μαυρομιχάλη

https://i2.wp.com/www.eie.gr/archaeologia/gr/layout/images/mnimeia/zoom/KK9674.jpgΚι αφού το αναφέραμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας, πάμε να γνωρίσουμε μερικά στοιχεία για το κτήριο που στεγάζει τα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Αθήνα.

Το τριώροφο νεοκλασικό μέγαρο στη γωνία της λεωφόρου Αμαλίας με την οδό Ξενοφώντος, οικοδομήθηκε περί το 1870, βάσει σχεδίων του Δανού αρχιτέκτονα Theophil Hansen (1813-1891).
Ανήκε στον Κυριακούλη Μαυρομιχάλη (1849-1916, εγγονό του ομώνυμου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης), βουλευτή Οιτύλου από το 1879, επανειλημμένα υπουργό από το 1895 κ.ε. και πρωθυπουργό για ένα μικρό διάστημα (1909-1910), μετά το κίνημα του Γουδή.

Το μέγαρο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο με αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού (το 1975) και του ΥΠΕΧΩΔΕ (το 1987), και σήμερα στεγάζει την αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.
Υπέστη ζημιές από τον σεισμό του 1999, οι οποίες αποκαταστάθηκαν μεταξύ των ετών 2004-2007 (βάσει μελέτης των αρχιτεκτόνων Νίκου Χατζηκυριάκου και Γρηγόρη Χατζηδημητρίου).

Ενδεικτική Βιβλιογραφία:

Μ. Γ. Μπίρης, Αθηναϊκή αρχιτεκτονική 1875-1925, Αθήνα 1987, σ. 24, 170-172* Αρχείο Πολεοδομίας Αθηνών, φάκελος οικοδομικής αδείας 691/2004.

Ε.Ι.Ε.

Στέγασε την Ρωσική Πρεσβεία, το 1876-79, όπου ο πρέσβης Σαβούρωφ διοργάνωνε τις θρυλικές χοροεσπερίδες του, που ξεπερνούσαν σε πολυτέλεια κάθε άλλη στην πόλη.
Τα κουτσομπολιά της εποχής ήθελαν τη διαβίωση του Σαβούρωφ να κοστίζει όσο αυτή όλων των άλλων πρέσβεων μαζί. Ο Ρώσος Πρέσβης διέθετε τέσσερις άμαξες, και πολλά άλογα και σκυλιά στον κήπο του Μεγάρου του.
Όταν έφυγε από την Αθήνα για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στο Βερολίνο, χάρισε και πούλησε στους Αθηναίους τα αμάξια και τα ζώα του.

dimos-pylou-nestoros.gr

Advertisements
This entry was posted in ΑΘΗΝΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.