Η.Π.Α: O Ομπάμα θέλει να σταματήσει το μαζικό θάνατο των μελισσών

© ore/Reuters/Der Spiegel (21.6.2014) – USA: Obama-Regierung will massenhaftes Bienensterben stoppen

Τι σκοτώνει τις μέλισσες; Πώς μπορεί να σταματήσει ο μαζικός θάνατος που οδηγεί σε εξαφάνιση το έντομο απο το οποίο εξαρτάται η αναπαραγωγή των πιο πολλών καλλιεργημένων φυτών ; Οι μελισσοκόμοι στις ΗΠΑ έχασαν ήδη μία στις τέσσερις αποικίες μελισσών.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συστήσει μια ομάδα εργασίας και έκτακτης επέμβασης για να λύσει αυτό το αίνιγμα. Με ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων απειλείται άμεσα η γεωργία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε μια εθνική στρατηγική για να καταπολεμήσει επειγόντως τη δραματική καταστροφή που πλήττει τις μέλισσες στην Αμερική. Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των μελισσών στις ΗΠΑ έχει πέσει σε επισφαλή επίπεδα που απειλούν άμεσα την αγροτική οικονομία, δήλωσε το Γραφείο του προέδρου των ΗΠΑ. Οι μέλισσες γονιμοποιούν τα φυτά που παράγουν το ένα τέταρτο των καρπών που καταναλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα αμύγδαλα, το δεύτερο πιο σημαντικό γεωργικό προϊόν στην Καλιφόρνια, γονιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά από τις μέλισσες των μελισσοκόμων. Η επικονίαση που γίνεται με τη δραστηριότητα των ήμερων μελισσών, εξασφαλίζει γεωργικά προϊόντα αξίας άνω των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με το Προεδρικό Γραφείο των ΗΠΑ. Σε περίπου εννέα δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως εκτιμάται η απόδοση των άγριων επικονιαστών, όπως είναι οι μπάμπουρες.

Τι φταίει; Παράσιτα, φυτοφάρμακα, ασθένειες;
Το χειμώνα του 2013 – 2014 καταμετρήθηκε από τους μελισσοκόμους στις Ηνωμένες Πολιτείες απώλεια 23 % των αποικιών μελισσών. Η καταστροφική εξέλιξη συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το Προεδρικό Γραφείο, δήλωσε: «Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, είναι μια σημαντική πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, για να παραμείνει βιώσιμη η γεωργική παραγωγή μας των τροφίμων».
Οι ακριβείς αιτίες του μαζικού θανάτου των μελισσών δεν είναι σαφείς. Υποθέτουν ότι την καταστροφή την προκαλούν πολλοί παράγοντες που δρούν ταυτόχρονα, π.χ. παράσιτα όπως το άκαρι βαρόη, οι ασθένειες, η απώλεια της γενετικής ποικιλομορφίας, λανθασμένη διατροφή των μελισσών και τα φυτοφάρμακα. Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή στις αρμόδιες ομοσπονδιακές αρχές, να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μελισσών και για την υγεία τους, μέσω της έρευνας, της εκπαίδευσης των μελισσοκόμων και των γεωργών και της διαχείρισης της αγροτικής γης.

Εταιρείες καταγγέλουν την απαγόρευση φυτοφαρμάκων
Στην ΕΕ, οι απαγορεύσεις για ορισμένα φυτοφάρμακα έχουν τεθεί σε ισχύ ήδη από το περασμένο έτος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει περιορίσει τη χρήση των εντομοκτόνων της ομάδας των νεονικοτινοειδών. Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνεται το φυτοφάρμακο Thiamethoxam της γερμανικής εταιρίας Syngenta όπως και τα Clothianidin και Imidacloprid της γνωστής Bayer. Η ίδια η Γερμανία είχε ζητήσει την απαγόρευση. Η Syngenta και η Bayer είχαν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Επιτροπής τον Αύγουστο.
Η γερμανική χημική βιομηχανία BASF επηρεάζεται επίσης από τους περιορισμούς. Ο γίγαντας των χημικών αμφισβήτησε τους περιορισμούς σχετικά με τη χρήση του προιόντος του Fipronil στην επεξεργασία των σπόρων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε θέσει σαφείς περιορισμούς στη χρήση αυτού του εντομοκτόνου της BASF το καλοκαίρι, επεσημαίνοντας ότι είναι απειλή για τις μελιτοφόρες μέλισσες. Η απόφαση βασίστηκε σε μελέτες της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Οι ερευνητές της είχαν προειδοποιήσει ενάντια στην χρήση του αυτού του χημικού, π.χ. στην επεξεργασία (απεντόμωση) σπόρων αραβοσίτου.


Οι περιβαλλοντολόγοι απαιτούν απαγορεύσεις
Περιβαλλοντικές οργανώσεις στη Γερμανία, όπως η Greenpeace και η BUND είχαν ζητήσει από καιρό την απαγόρευση ορισμένων φυτοφαρμάκων. Και στις ΗΠΑ, περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις, όπως οι Φίλοι της Γης, ζητούν ειδικά μέτρα κατά της χρήσης των νεονικοτινοειδών στη γεωργία. «Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει την ελεύθερη πώληση και χρήση αυτών των τοξικών φυτοφαρμάκων, εφ’ όσον δεν έχει τεκμηριωθεί η ασφάλεια τους», δήλωσε ο πρόεδρος των Φίλων της Γης Erich Pica.
Η αλυσίδα παραγωγής τροφίμων Whole Foods Markets στις ΗΠΑ ξεκίνησε πέρυσι μια εκστρατεία για την προστασία των μελισσών. Με φωτογραφίες έδειξε πόσο άδεια θα είναι τα ράφια των τροφίμων στα καταστήματα, αν εξαφανιστούν οι μέλισσες.

Μετά την κρίση

This entry was posted in Η.Π.Α., ΜΕΛΙΣΣΕΣ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s